Vejle Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen har søgt og fået EU-midler gennem Interreg IV C programmet til at udføre et projekt, hvor en lokal landsby, lokale industrivirksomheder og landmænd i det åbne land involveres i fælles initiativer til klimavenlig regional planlægning med lav CO2 udledning.
Det bærende element i projektet er lokal involvering hvor der genereres ideer og forslag til bl.a. energiløsninger i det åbne land. Projektets mål er også at skabe en model for udvikling, herunder erhvervsudvikling, i landdistrikter og give input til kommende kommunal planlægning.
Det er et fælles europæisk projekt, hvor Vejle Kommune er leadpartner. De andre europæiske lande, som er partnere i projektet, er Holland, Sverige, Slovenien og Italien. Projektet i Vejle Kommune udføres i samarbejde med Videnscenter for Landbrug (Skejby), en lokal landboforening, borgere, landmænd og erhvervsfolk i lokalområdet. Projektet startede i januar 2011 og afsluttes i juni 2012. Den lokale landsby og området, som er involveret i projektet, er Gadbjerg.
Den 22. november blev den 2. lokal workshop afholdt på Gadbjerg Skole. Formålet med workshoppen var at fremlægge resultaterne fra tre pilotprojekter, som er sat i gang og få involveret flere borgere i arbejdet med lokale energiløsninger.
Efter velkomst fra formand for lokalrådet Ole Lange og oplæg fra formand for Natur- og Miljøudvalget Søren Peschardt om kommunens klimavision gik borgerne i gang med workshoppen.
De tre pilotprojekter er :
- Kortlægning af energibesparelser i Gadbjerg
- Gadbjerg Energi A/S
- Udskiftning af Gadbjerg Skoles fyr
De lokale tovholdere på projekterne præsenterede, hvad der er arbejdet med indtil nu. Derefter blev der arbejdet videre med, hvad der skal til for, at projekterne kan lykkes. Workshoppen har betydet, at der nu er flere borgere, som har fået viden om og muligheder for at engagere sig i projekterne.
Udover pilotprojekterne var der oplæg fra Laila Thomsen, Vejle Kommune, som fortalte om el-biler og Gadbjergborgernes mulighed for at låne en el-bil i 3 måneder i foråret 2012. Se : http://testenelbil.choosev.com/bliv-testpilot/
Desuden fortalte Hanne Christiansen fra Lokalrådet om den nylige udskiftning af skolens fyr, og Carsten Sand fra TRE-For fortalte om energibesparelser i huse.
Alle pilotprojekter fik nye idéer til at komme videre. Lokalrådet vil nu se på projekterne for at få dem koordineret og evt. også proriteret.
Stikord fra arbejdet med projekterne:
Kortlægning af energibesparelser i Gadbjerg
Der er udarbejdet 8 energirapport for enfamilie huse og 1 energirapport for købmanden og 1 energirapport for et landbrug. Kan vi udvide dette til at omfatte hele Gadbjerg ?
Hvor stort et areal skal benyttes til solenergi for at dække Gadbjergs energibehov?
Vindmøller hvor mange og hvor store for at dække Gadbjergs samlede energibehov?
Udskiftning af skolens fyr:
Alternativ energi bruges til læringsrum på skolen.
Gadbjerg Skole bliver energi videnscenter indenfor 1-3 år.
Kontakt mellem Økolariet og Gadbjerg Skole.
Næste møde afholdes i januar og bringes op i skolebestyrelsen
Gadbjerg energi A/S:
Egnede arealer til solceller eller biogas
Der er behov for faglig videns deling
Vi skal mødes igen for at arbejde videre med ideerne.